Wat heb ik nodig?

  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider

Een dartsbaan

De minimale ruimte van een wedstrijdbaan heeft ongeveer een lengte van 4 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 3 meter. Het dartbord moet in deze ruimte zo opgehangen worden dat het midden van het bord (de rode bulls eye) 1,73 meter boven de vloer hangt.

De afstand van de werplijn tot aan de voorkant van het opgehangen dartbord moet 2,37 meter zijn en de plaats van werpen moet minimaal 61 cm breed zijn. Het scorebord hangt vaak naast het dartbord. Om het dartbord goed en duidelijk te kunnen zien is een goede verlichting zeker aangeraden. In dartsspeciaalzaken verkopen ze tegenwoordig mooie dartsmatten die je kan oprollen voor je wedstrijdjes of je trainingen. Ik kocht de mijne bij dartswinkel Triple Twenty in Edegem maar je kan deze ook veilig online kopen natuurlijk.

Een dartbord

Een dartbord is een ronde vezelplaat van 18mm dik. Hierop worden sisalvezelborsteltjes onder grote druk gelijmd en geperst. Hierom heen wordt een metalen band geplaatst. Door middel van verschillende kleuren wordt een vakindeling gemaakt. Om de vakverdeling heen wordt een metalen web gemaakt. Hierdoor wordt het altijd duidelijk in welk vak de dart gegooid is. Op de buitenrand van het dartbord wordt een metalen ring aangebracht. Op deze ring kunnen bepaalde cijfers bevestigd worden volgens de vakverdeling. Door de ring los te maken kunnen de cijfers t.o.v. het dartbord verschoven worden. Het vak middenboven (altijd zwart gekleurd) is het vak van de 20, het vak waarop het meest gegooid wordt.

Een set darts

Een set bestaat uit 3 darts. Elke dart kan uit elkaar gedraaid worden en bestaat uit 4 onderdelen. De dart mag maximaal 50 gram wegen en niet langer zijn dan 30,5cm.

De 4 onderdelen zijn:

· De point, de punt van de dart

De metalen punt zit vastgeklemd in de barrel door een taps toelopend gat. Er zijn ook soft-tip darts, waarbij deze punt van plastic is. De punten kunnen te allen tijden vervangen worden.

· De barrel

Het deel van de dart wat vastgehouden wordt bij het gooien heet de Barrel. De Barrel is belangrijk voor een goede grip van de darts en bepalend in het gewicht van de dart. Barrels kunnen een gladde grip hebben of grip met veel profiel en dit in verschillende lengtes, breedtes en gewichten.

· De shaft

De Shaft is het verbindingsdeel tussen de Barrel en de Flight. De Shaft kan van aluminium of kunststof gemaakt zijn en is een kwetsbaar deel van de dart. Ook voor dit deel van de dart zijn verschillende maten verkrijgbaar. De absoluut beste darts zijn gemaakt van materiaal op basis van Tungsten.

· De flight

Om ervoor te zorgen dat de dart stabiel door de lucht vliegt na de worp en goed in het dartbord terecht komt, is een flight nodig. Door de opdrukken en kleuren kan je een dart een mooie look geven. Flights zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, naargelang je persoonlijke smaak.

Winmau Dartsbord