Wat is darts?

  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider
  • Darts Fotos Slider

Een typische kroegsport

Darts, iedereen kent het wel van de typische pubs en bruine cafeetjes: een versleten dartbord achteraan tegen de muur en drie vlijmscherpe pijltjes, ook wel darts genoemd. De pijltjes dagen je uit als ze daar eenzaam liggen te wezen in hun doos achter de toog. Ze schreeuwen om aandacht en meestal duurt het dan ook niet lang vooraleer iemand ze verlost uit hun lijden om ze warm te wrijven in zijn/haar handen. Het is een verslavend, eeuwenoud spelletje; maar waarvan komt deze kroegsport nu precies?

Darts is een notendop

Wie de geschiedenis van darts wil beschrijven staat voor een redelijk onmogelijke opgave. Het ontstaan van darts is namelijk op geen enkele wijze gedocumenteerd, zodat niet bekend is waardoor, wanneer en hoe deze vorm van vermaak is ontstaan. Het is waarschijnlijk het oudste Engelse pubspel. Het wordt al gespeeld sinds 1927, maar pas rond 1970 begon het aan populariteit te winnen. De Tweede Wereldoorlog heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verspreiden van de sport: de soldaten die in Engeland aan wal kwamen, namen de sport namelijk mee naar huis.

De looks of the game

Wat betreft de looks van het dartbord en de bijhorende metalen darts, valt ook een woordje uitleg te vertellen.

Het uiteindelijke dartbord is ontworpen door Brian Gamlin, een timmerman uit Lancashire. Nadat er binnen werd geoefend (op een doorgezaagde boomstam, de jaarringen leverden een natuurlijke vlakverdeling op) was al gauw de verveling een feit. Hij ontwierp het ingenieuze systeem van nummering. Later werden de borden gemaakt van samengeperst varkenshaar, omdat het hout telkens snel zou splijten. Tegenwoordig worden de borden gemaakt van sisal, dat als eigenschap heeft dat gaatjes weer worden dichtgedrukt, zodra er met een dart een nieuw gaatje wordt gemaakt.

Tot het begin van de 19e eeuw is over de vorm en samenstelling van darts weinig bekend. Metalen barrells waren er zeker nog niet, de houten barrell werd verzwaard met een stuk lood, waardoor ook tevens de metalen punt beter kon worden bevestigd. In 1906 zou er voor het eerst sprake zijn geweest van een metalen barrell, ontworpen door Jim Pike, waarbij nog wel steeds van een houten shaft gebruik werd gemaakt. In 1937 ontwierp Frank Lowy de gehele metalen dart, een Hongaar die in Engeland faam als uitvinder zou verwerven, en tevens oprichter was van de firma Unicorn die tot op de dag van vandaag als fabrikant van darts bekend staat. De darts die hij ontwierp waren vervaardigd van een koperlegering ofwel Brass zoals dat in Engeland genoemd wordt. De shaft van de dart produceerde hij uit aluminium en de flight uit gevulkaniseerd fiber. Het zou nog tot de jaren 70 duren voordat ook andere legeringen ontstonden, zoals nikkelzilver, wolfraam en kobalt. Groot voordeel hiervan was dat er slankere darts konden worden ontworpen en dit de nauwkeurigheid van de worp ten goede kwam.

Winmau Dartsbord